Mene sisältöön

 
 
sarisamuliuus.jpg
Samuli Edelmann ja Sari Havas

HÄJYT - elokuva nykyajan puukkojunkkareista

Aleksi Mäkelän Häjyt käynnisti kotimaisen elokuvan loistavan vuoden 15. tammikuuta 1999 ja  keräsi yli 330.000 katsojaa.

Häjyt on vahva kuvaus kolmesta nuoresta miehestä, joista kaksi Antti (Juha Veijonen) ja Jussi (Samuli Edelmann) on istunut linnassa pankkiryöstöstä viisi vuotta. Ryöstön kolmas tekijä Heikki (Teemu Lehtilä) on lukenut itsensä lakimieheksi sillä aikaa kun kaverit istuvat tuomiotaan.
Elokuvan alussa, kesällä 1994, Antti ja Jussi pääsevät vapaaksi ja palaavat pieneen kotikaupunkiinsa samaan aikaan kun Heikki aloittaa paikkakunnan vt. nimismiehenä. Ryöstön jälkeen piilotetut saalisrahat ovat kadonneet ja Heikin estelyistä huolimatta rahattomat Antti ja Jussi ajautuvat myymään pimeätä viinaa, sillä kuten Antin pontikkaa keittävä isoisä (Kalevi Haapoja) sanoo: Rehellinen työ ei ei ole koskaan kannattanut, eikä kannata!

hajykarjunta.jpg
Samuli Edelmann ja Juha Veijonen esittivät nykyajan puukkojunkkareita.

Tapahtumat saavat dramaattisen käänteen, kun Antti ja Jussi myyvät viinaa alaikäisille nuorille ja kylän väki kääntyy heitä vastaan. Myös poikien vanha tuttu poliisi Törnqvist (Kari Väänänen) tulee selvittämään asioita Heikin lepsuilun takia. Tarina alkaa edetä tragediasta toiseen ja kaverukset joutuvat syvemmälle ja syvemmälle väkivallan kierteeseen, Antti tahtomattaan arvaamattoman ja psykoottisen Jussin vetämänä. Edes Jussin lasta odottava Antin sisar Sisko (Sari Havas) ei pysty Jussia taltuttamaan.
Hurjan pakomatkan toisessa päässä odottaa yllätys, josta syntinsä tyynesti sovittava Antti ei saa koskaan tietää. Se jää Jussin ja Heikin väliseksi salaisuudeksi.

Käsikirjoitus


Ohjaus ALEKSI MÄKELÄ
Tuotanto MARKUS SELIN / Solar Films
Käsikirjoitus ALEKSI BARDY
Kuvaus PINI HELLSTEDT
Lavastus RISTO KARHULA
Äänisuunnittelu PEKKA KARJALAINEN
Leikkaus KAUKO LINDFORS
Musiikki KALLE CHYDENIUS
Puvustus NINA PUUMALAINEN (nyk. LINDHOLM)

Rooleissa mm. SAMULI EDELMANN, JUHA VEIJONEN, TEEMU LEHTILÄ, KALEVI HAAPOJA, ARTTU KAPULAINEN, SARI HAVAS, EERO AHO, KARI VÄÄNÄNEN, PIA LATOMÄKI, VESA MÄKELÄ, OIVA LOHTANDER, JUSSI LAMPI, KATARIINA KAITUE, RISTO SALMI, HEIKKI HELA

Häjyt oli kuusinkertainen Jussi-ehdokas, mutta loppujen lopuksi vain Kalevi Haapoja vei voiton sivuosasuorituksellaan. Muut ehdokkuudet olivat: paras elokuva, paras miespääosa (Samuli Edelmann), paras naissivuosa (Sari Havas), paras käsikirjoitus (Aleksi Bardy), paras puvustus (Nina Puumalainen) ja paras äänisuunnittelu (Pekka Karjalainen)

Sivun alkuun