Mene sisältöön

 
 
julistekuva.jpglevottomat.jpg
Julisteeseen valitussa kuvassa Laura malmivaara ja mikko Nousiainen.

LEVOTTOMAT on 2000-luvun Käpy selän alla

Kun mikään ei tunnu miltään...

Aku Louhimiehen ohjaama esikoiselokuva Levottomat on tarina ystävyydestä, rakkaudesta, pettämisestä ja kasvamisesta. ”Levottomat on vuoden 2000 Käpy selän alla”, tuottaja Markus Selin määritteli elokuvan ensi-illan (28.1. 2000) alla ja sai lauseen lentämään julkisuudessa. 
Elokuva nousi valtavaksi menestykseksi Suomessa ja sitä myytiin moniin maihin ympäri maapalloa. Katsojia Levottomat sai Suomen elokuvateattereissa yli 290.000 eli enemmän kuin yksikään toinen kotimainen elokuva samana vuonna.
Elokuvan televisionti Nelosella keräsi 17.2. 2002 kanavalle ennätysmäärän katsojia, yli 900.000.
Nuorten aikuisten tunne-elämän ongelmiin paneutuvia elokuvia ei Käpy selän alla -elokuvan (1966) ja Levottomien välissä ole Suomessa juurikaan tehty.
Elokuvan miespääosissa nähdään Mikko Nousiainen (Going To Kansas City), Petteri Summanen (Isänmaan toivot, Studio Julmahuvi) ja Valtteri Roiha sekä naispääosissa Irina Björklund (Rukajärven tie), Laura Malmivaara (Tähtilampun alla ja Samaa sukua, eri maata) ja Matleena Kuusniemi (Sydänten akatemia).  Sivuosissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Vilma Melasniemi ja Pertti Sveholm.
Käsikirjoituksen teki Aleksi Bardy (Häjyt) Aku Louhimiehen ja Bardyn alkuperäisidean pohjalta. Elokuva oli ohjaaja Louhimiehen, käsikirjoittaja Bardyn ja leikkaaja Samu Heikkilän lopputyö Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta.
Heikkilä sai elokuvan leikkauksesta Jussi-palkinnon.
Tuotantoryhmän kokenein jäsen on ruotsalaissyntyinen Hollywood-kuvaaja Mac Ahlberg. Hänen kansainvälisesti tunnetuimmat työnsä ovat Bruce Willisin tähdittämä Jokikytät sekä Eddie Murphy -seikkailu Beverly Hills -kyttä III. Ennen Hollywoodia hän ehti hankkia mainetta mm yhteistyöllä Ingmar Bergmanin kanssa.
Levottomien tehokkaan musiikin sävelsi Leri Leskinen, joka palkittiin tunnuslaulusta ja musiikkivalinnoista Jussilla.
Tunnuslaulun esittivät duettona Samuli Edelmann ja Cata Mansikka-aho.
Elokuvan soundtrack sisälsi ainutlaatuisen valikoiman aikansa uutta musiikkia ja levyä myytiin noin 30.000 kappaletta, mikä oli soundtrackien Suomen ennätys.
Kerkko Koskinen teki Ultra Bralle elokuvaa varten kappaleen Heikko Valo (sanoitus Anni Sinnemäki), lisäksi ääniraidalle pääsivät ruotsalainen Kent sekä kotimaisista kärkinimistä muiden muassa HIM, Crash, Lemonator, Waltari, Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa. Oman lisänsä musiikilliseen kokonaisuuteen toivat klassikot Eppu Normaali ja Kaj Chydenius.

Synopsis

ARI, 27, (MIKKO NOUSIAINEN) työskentelee Turun pelastuslaitoksella ambulanssilääkärinä ja harrastaa työvuorojen ulkopuolella yhden illan juttuja. Perhe-elämää hän näkee työtoverinsa ja ystävänsä Roopen (SAMULI EDELMANN) ja tämän vaimon Piian (VILMA MELASNIEMI) kodissa.
Ari hän ei periaatteesta tapaa naisiaan toista kertaa, koska pelkää että sitoutuminen johtaa satuttamiseen, eikä Ari halua satuttaa ketään. Kaikki on muuten hyvin, mutta mikään Arin elämässä ei tunnu miltään.
TIINA (LAURA MALMIVAARA) tapaa Arin hiekkarannalla ja lähtee

Akunkihlattu.jpg
Laura Malmivaara-Louhimies
Arin kotiin. Tiina ihastuu Ariin, eikä anna periksi kun Ari ei halua enää tavata uudestaan. Ari tekee poikkeuksen ja lähtee treffeille ja seurustelu alkaa kuin huomaamatta. Tiina haluaa Arista elämänkumppanin, ja ylpeänä esittelee Arin ystävilleen Ilonalle ja Hanna-Riikalle sekä näiden poikaystäville, Stigille (PETTERI SUMMANEN) ja Rikulle (VALTTERI ROIHA). Kuusi ystävystä alkaa viettää vapaan nuoruutensa viimeistä, hauskaa kesää.
ILONA (MATLEENA KUUSNIEMI) tunnistaa Arissa sukulaissielun. Ilona on teini-iästä asti seurustellut Stigin kanssa, enemmän kumppanuudesta kuin rakkaudesta, ja on pian menossa naimisiin. Ilona hakee vaihtelua ja jännitystä.
HANNA-RIIKKA, pian valmistuva pappi (IRINA BJÖRKLUND), saa tietää Arin ja Ilonan pelistä. Hanna-Riikkaa riivaavat ristikkäiset tuntemukset Arista. Toisaalta hän on vihainen, koska Ari tekee pahaa hänen ystävilleen. Samaan aikaan hän näkee Arin haavoittuvana ja inhimillisenä. Hanna-Riikka haastaa Arin keskusteluihin, ja löytää Ariin älyllisen yhteyden. Hanna-Riikan maailmankatsomuksellinen totisuus kiehtoo Aria.
Kun Arin petollinen suhde paljastuu, Arin pelko on toteuttanut itsensä: Ystävyys vaihtuu vihaksi ja Ari on satuttanut niitä, jotka ovat hänestä eniten välittäneet. Ari harhailee, kunnes leppynyt Tiina ottaa hänet takaisin hoiviinsa.
purjehdus.jpg
Elokuvaa tehtiin myös purjeveneessä.

Syksy. Ystävykset yrittävät vielä kerran sopia ja palata yhteen. Ilonan ja Stigin häissä teeskentely kuitenkin loppuu ja totuus paljastuu. Häpeän näyttämölle ei laskeudu enää yhtään armon esirippua, mutta veren ja kyyneleiden keskellä Ari huomaa, että tunto on palaamassa...


LUE KÄSIKIRJOITUS! Huom. Lopullinen elokuva poikkeaa käsikirjoituksesta. Kohtauksia on voitu muuttaa, lisätä tai poistaa.

OSTA DVD!
www.filmifriikki.fi

Sivun alkuun