Mene sisältöön

 
 
Kuva: Juha Reunanen
Lauri Nurkse, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen ja Niko Saarela

PAHAT POJAT, joilla ei ollut vaihtoehtoa

Tarina Takkusen veljeksistä keräsi elokuvateattereihin 615 000 katsojaa eli enemmän kuin yksikään kotimainen vuoden 1989 jälkeen.

Tammikuun 17. 2003 ensi-iltansa saanut Pahat pojat oli ladattu täyteen suuria odotuksia, sillä se oli koko valmistumisensa ajan julkisuuden valokiilassa.
Elokuvan lähtökohtana on kaikkien suomalaisten tietämä Koistisen veljessarja, joka joutui tilille yli sadasta rikoksesta eri puolilla Lounais-Suomea 1997 - 1999.
Tuottaja Markus Selin ja ohjaaja Aleksi Mäkelä lukivat Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä syksyllä 2000 Anssi Miettisen kirjoittaman jutun Euran Daltoneiksi kutsutuista neljästä Koistisen veljeksestä ja ryhtyivät siltä istumalta suunnittelemaan aiheesta elokuvaa.
Tuottaja ja ohjaaja ajoivat Euraan veljesten kotiin yhdessä Anssi Miettisen kanssa.

”Pojat vaikuttivat kunnon kansalaisilta. Tavallaan siinä kiteytyi elokuvan iskulause: Tarina veljeksistä, joilla ei ollut vaihtoehtoa”, Selin muistelee.

Mäkelä ja Selin pestasivat Pekka Lehtosaaren tekemään pohjatyötä yhdessä Anssi Miettisen kanssa. Sen jälkeen Lehtosaari ryhtyi itsenäisesti tekemään käsikirjoitusta.
Samalla syntyi päätös, että elokuvasta tulee fiktiivinen. Koistisen perheessä oli isän ja äidin lisäksi yksitoista lasta. Elokuvassa ovat vain isä ja neljä veljestä.
Koska totuus on usein tarua ihmeellisempi, olosuhteet elokuvassa vastaavat todellisuutta ja rikokset muistuttavat samoja rötöksiä, joita veljet oikeasti tekivät.

Mäkelä päätti heti, että tästä tulee oikea jätkien elokuva, mutta sellainenkin tarvitsee rakkaustarinan ja pari naisroolia.
Samalla Mäkelä tiesi, että umpiossa kasvaneiden ja äkkiä rahaa saavien poikien ensimmäiset kokemukset markkinataloudesta johtavat koomisiin tilanteisiin.
Ne loivat elokuvaan tarvittavan huumorin.
Selvää oli myös, että veljesten piti olla vahvoja ja lihaksikkaita, mutta tiukasti väkivallan vastaisia.
He edustaisivat puhtautta ja hyvyyttä kovan yhteiskunnan ja pahan isän vastapainoksi.

Sivun alkuun