Mene sisältöön

 
 

Vaietun lähihistorian kipeä läpivalaisu

Puhdistus on henkeäsalpaava jännityskertomus kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.

Kuva suurenee täyteen kokoon hiiren painalluksella.
Aliide (Liisi Tandefelt) ja Zara (Amanda Pilke) pihalla.
Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla 1992.
Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Eräänä iltana hän löytää pihaltaan nuoren naisen. Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka oli pitänyt häntä seksiorjanaan.
Molemmat ovat selviytyjiä. Aliiden mieleen nousevat repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon.
Kuva suurenee täyteen kokoon hiiren painalluksella.
Aliide (Laura Birn) ja Martin (Tommi Korpela)
Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan.
Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Se avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta. Se antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille.
Kuva suurenee täyteen kokoon hiiren painalluksella.
Aliide (Laura Birn) ja miliisi (Tomi Salmela).

Kansainvälisiä palkintoja keränneet romaani ja kirjailija

Kuva: Toni Härkönen
Kirjailija Sofi Oksanen
Puhdistus on voittanut lukuista kirjallisuuspalkintoja. Kansainvälisesti merkittävimmät ovat Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinto, ranskalaiset Le Prix du Roman Fnac ja Prix Femina Étranger sekä Eurooopan Kirjallisuuspalkinto.
Britannian Sunday Times valitsi Puhdistuksen yhdeksi vuoden 2010 tärkeimmistä kirjoista.
Suomessa Oksanen voitti Puhdistuksella kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009.
Viron suurin sanomalehti Postimees nimesi Sofi Oksasen vuoden henkilöksi 2009. Viron presidentti Toomas Ilves myönsi Oksaselle Marianmaan ristin ritarikunnan IV luokan kunniamerkin 2010.

Sivun alkuun