Mene sisältöön

 
 

Aleksi Mäkelä on nykypolven suomalaisista ohjaajista kerännyt ylivoimaisesti eniten katsojia

30.9.2009
Suurten suomalaisten yleisöelokuvien ohjaaja, Solar Filmsin  Aleksi Mäkelä sai 15.000 euron valtionpalkinnon.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin luovutti elokuvataiteen, kuvataiteen, muotoilun, rakennustaiteen ja valokuvataiteen valtionpalkinnot tiistaina 29. syyskuuta. Palkinnot ovat arvoltaan 15 000 euroa.

Solar Films / Sanna Hedström
Ohjaaja Aleksi Mäkelä ja tuottaja Markus Selin Matti-elokuvan tiedotustilaisuudessa tammikuussa 2006.


Valtion elokuvataidetoimikunnan palkintoperustelut:
Solar Films / Miska Reimaluoto
Aleksi Mäkelä

Rehellisesti voidaan sanoa, että Aleksi Mäkelä (s. 1969) on nykypolven suomalaisista elokuvaohjaajista tavoittanut elokuvillaan ylivoimaisesti eniten yleisöä, yhteensä yli kaksi miljoonaa katsojaa. Esikoinen Romanovin kivet valmistui 1993. Mäkelän elokuvia yhdistävät lajityypistä riippumatta miehinen näkökulma, reipas toiminta ja poikamainen huumori.

Häjyt elokuvan voidaan sanoa aloittaneen kotimaisen elokuvan uuden nousun 330000 katsojallaan vuonna 1999. Huikea kotimainen elokuvamenestys Pahat pojat (2003) ylsi viidessä kuukaudessa ilmiömäisesti 615 000 katsojaan. Seuraavat Mäkelän ohjaukset Vares (2004) ja Matti (2006) olivat molemmat ensi-iltavuotensa katsojatilastoykkösiä. Kuluvan vuoden tammikuussa ensi-iltaan tullut Rööperi on Mäkelän yhdeksäs pitkä elokuva. Elokuva on ollut sekä arvostelu- että yleisömenestys. Useimmat Mäkelän ohjaamista elokuvista ovat myös olleet hänen alkuperäisideoitaan. Hänen kaltaistensa elokuvan ammattilaisten ansiosta kotimainen elokuva on saavuttanut vahvan asemansa.

Aleksi Mäkelä on poikkeuksellisen monitahoinen tekijä. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut tv-sarjoja, mainoksia ja musiikkivideoita. Tv-sarjoissa genre on vaihdellut saippuasta draamaan. Muun muassa moneen otteeseen palkittu komediallinen draamasarja Muodollisesti pätevä (1998-2003) on pääosin Aleksi Mäkelän ohjaama.


<<< Takaisin

Sivun alkuun